i'm a price tags,,

Saturday, May 21, 2011

Gender Discrimination,,


Assalamualaikum.

Today, aku nak story pasal gender discrimination yang currently happen kat 
Malaysia.

Diskriminasi yang diterima oleh pekerja wanita termasuk:

1)Menerima gaji lebih rendah daripada lelaki walaupun mereka melakukan kerja yang sama.


2)Diberikan jenis kerja yang berulang, membosankan, tiada kemahiran serta diletakkan dalam struktur kerja yang paling rendah, contohnya kerja sebagai kerani dan di kilang elektonik.

3)Mereka sering dipecat apabila meningkat umur, selepas berumahtangga dan apabila hamil kerana semua ini hanya akan menaikkan kos majikan.

4)Peluang kenaikan pangkat dan mengikuti latihan adalah terhad.

5)Gangguan seksual.

Bentuk stereotype yang diterapkan dalam nilai sosial :

Mitos pertama: Peranan wanita yang utama ialah menjadi isteri dan ibu. Lelaki pula berperanan sebagai ketua keluarga dan sumber kewangan utama. Justeru itu, sumber pencarian wanita tidak dianggap penting, dan hanya bersifat sampingan.

Mitos kedua: Ciri semulajadi wanita dikatakan lemah-lembut, sabar dan teliti manakala lelaki pula bersifat kuat, agresif, lebih mahir dalam memahami aspek makro. Oleh itu, wanita dianggap lebih sesuai melakukan kerja yang bersifat berulang, teliti dan remeh.

Diskriminasi terhadap wanita seperti ini sebenarnya ialah strategi golongan kapitalis untuk melemahkan kuasa pekerja wanita memperjuangkan isu berkenaan. 

Pertamanya, dengan mengekalkan label “bukan pekerja tetap” terhadap pekerja wanita.

Keduanya, industri di mana majoriti pekerjanya adalah wanita tidak aktif dalam pergerakan pekerja.

Ketiga, wanita menanggung dua bebanan - mencari rezeki dan menguruskan keluarga. Justeru itu, ramai pekerja wanita tidak mampu aktif dalam kesatuan kerana kongkongan tersebut.


Sebagai kesimpulan, umumnya kita mendapati sistem kapitalis sebenarnya menguatkan lagi sistem patriarchy bagi mengekalkan keuntungan mereka di samping memecah-belahkan kuasa pekerja (lelaki dan wanita). Lantaran itu, gerakan pekerja atau aktivis berhaluan kiri, perlu menerima hakikat bahawa perjuangan membebaskan wanita daripada belunggu sistem patriarchy adalah 
selari atau serentak dengan perjuangan menghapuskan diskriminasi kelas.

Sorry if this post may bikin kaum adam marah sama aku. Tapi aku sekadar sharing. The main is, this is the facts.

Thanks for reading.

No comments:

Post a Comment