i'm a price tags,,

Saturday, August 20, 2011

Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum.


Adalah sungguh bijak bagi kita merebut segala peluang yang Allah sediakan pada hari-hari terakhir Ramadan daripada kita mensia-siakan baki sepuluh akhir Ramadan.
Ini kerana kita tidak pasti lagi sama ada kita berpeluang atau tidak menyambut Ramadan pada tahun hadapan.Kerana sesungguhnya Allah telah menyediakan satu malam yang nilai keberkatan dan ganjaran pahala pada malam tersebut lebih baik daripada seribu bulan. Firman Allah dalam surah al-Qadar :
Maksudnya : " Sesungguhnya kami telah menurunkan (al-Quran) ini pada malam Lailatul Qadar. Apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatul Qadar? malam Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu,  turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara ( yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikut ) . Sejahteralah malam ( yang barakah ) itu hingga terbit fajar " .
(Surat al-Qadar ayat :1-5 )
Kita akan merasa kesal jika mensia-siakan peluang keemasan yang Allah sediakan kepada kita iaitu malam Lailatul Qadar. Kerana segala amal ibadah yang dilakukan pada malam tersebut, ganjaran  berlipat kali ganda. Janganlah kita seolah-olah merasakan amal ibadah kita telah banyak sehingga mengabaikan malam tersebut.
Malam Lailatul Qadar adalah malam untuk kita melipatgandakan amal ibadah dan mengumpul sebanyak-banyaknya pahala sebagai bekalan ketika bertemu Allah di akhirat kelak. Sedangkan Rasulullah s.a.w. sendiri menanti-nanti malam tersebut dan melipatgandakan amalan Baginda, inikan lagi kita sebagai hamba yang banyak melakukan dosa dan sedikit amal. Dalam sebuah Hadis ada menyatakan bahawa Saidatina Aisyah r.a. berkata :
"كَانَ النَِّبيُّ (ص) إِذاَ دَخَلَ الْعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ وَأَحْياً لَيْلَهُ وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ".
(Ingatlah! Kalau kamu ulangi keingkaran kamu, kamu akan Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. apabila masuk sepuluh hari terakhir Ramadan, Baginda akan mempertingkatkan amal ibadah, menghidupkan malam dan mengejutkan ahli keluarga) semasa Kami timpakan (kamu dengan) paluan yang besar (dari pihak lawan kamu); sesungguhnya Kami tetap akan menyeksa (dengan azab yang seberat-beratnya).
( Hadis Riwayat Bukhari )

Saturday, August 13, 2011

Sadness claimed.

Assalamualaikum.

(tears pouring) Yeah this is my sad post ever. I dunno why but i do feel so touching today. Everything seems to be not right to me and i have to face it tough. Hard day. Truly,i do miss my family damn much. Being with them is the best part in my life. For this Ramadhan maybe i will not be back till raya. Stucking here in Lendu makes my life more to be like prison. Saturday today and many try to occupies their weekend with love ones. The other way round reflects me.

Being asked to berbuka puasa with her family and i just nod my head without thinking much more. Sorry but after a while i think i couldn't make it dear. At least thanks for the offering but..I feel like i'm disturbing in the middle of family gathering. Sorry for thinking this way. So so sorry. You might read this post but believe me that i'm okay and i don't mean anything. Kindly your family is just like mine. Love them. I make up my mind.

Know what? I feel like wanna run away and get home as soon as i can. I wanna hug her that tight. Oh God,what had i done to her last day? I yelled up to her without ignoring her tiredness. At that time i was just woke up and what she says makes me offended. Sorry mum. I couldn't gain my conscious at that time really. And because of that i couldn't escape thinking of it till now. I wanna seek forgiveness now but i'm not that ready. Sinful child perhaps me.

Okay now i feel 100 times much better after writing. No one to compromise so i'll choose this way. More better though. Seriously stucking here makes no mood in celebrating hari raya. Should i count my fingers out on how many days more to go? No i don't want. I insist.

Okay one more,please don't try to test my patience or else what goes around come around plus don't simply put blame on others easily. It's so freaking annoying. Thumbs up.

Bye,










Sunday, August 7, 2011

Six easy ways to earn even after death.

Assalamualaikum


1) Give a copy of Qur'an to someone. Each time one reads from it, u gain.
2) Donate a wheelchair to a hospital. Each time sick person uses it, u gain.
3) Participate in building a Masjid.
4) Place water cooler in a public place.
5) Plant a tree. U gain whenever a person, animal sits in its shade or eats from it.
6)And the easiest of all, Sharing this message with people. Even if 1 applies any of the above, u gain :)




Saturday, August 6, 2011

Oh God,kuatkanlah diri wanita itu.

Assalamualaikum

Hye there.This post is being post to express my feeling towards shocking news this week. Sorry but you may judge me busybody and like do i care. I baru je habis baca post kak elia pasal dia putus tunang and i was like macam nak hack that guy. Why dia perlu buat statement macam tu sekali.? Can't you imagine that kak elia selalu dok cerita pasal you kat blog dia,dok sanjung you and ni yang kak elia dapat.If i was in kak elia shoes,i'll kill ya.Sorry for being too emotional but this is how i would like to express my feeling now.Sorry jugak kalau ada mana-mana pihak nak cakap pasal i.

Eventhough i'm 19 yet i can understand how kak elia do feels rightnow.The pathetic part is that dorang putus tunang and the whole Malaya get to know while kak elia tak tahu langsung pasal benda ni.Honestly you macam merendahkan maruah seorang perempuan and i do feel it.Ergghhh,tak baiknyaa.Kenapalah tak fikir dulu sebelum buat?

Even i punya pengalaman tak banyak tapi benda-benda macam nilah yang kaum hawa sangat takut.Ditinggalkan di saat selangkah lagi mahu membina masjid.Mintak jauh perkara ni Ya Allah,simpang.

For foremost kak elia,even you tak mungkin baca post ni tapi i nak wish yang semoga you banyak-banyak sabar and take this as test from Allah.Nasib baik Tuhan tunjukkan the truth awal-awal so that you tak lah regret sangat.

Beremosi beriya-iya kan i ni?I make review based on what i baca.Kalau paper tu salah,i pon salah la kot pasal meroyan tak memasal.Tapi dah masuk paper takkan tak sahih pulak.Who knows.?To all ladies including me remind myself,carilah pasangan yang betul-betul sayangkan kita bukan kita yang beriya-iya sayangkan dia.Carilah yang ada faith kelak dia akan bawa kita ke jalan hakiki dan tidak menyimpang.

Muka yang bersih watak yang macho tak menjamin apa-apa di masa hadapan.So,take note of this.Caution caution caution. That's all.
Anyway,selamat berbuka puasa.